Webdesign tips

Hoe kun je snel en eenvoudig jouw website verbeteren? In deze blog geven we praktische tips en leggen we de basisregels uit. Geef jouw website een boost!

Webdesign tips

Zoek uit wie uw websitebezoekers zijn

Check altijd je websitestatistieken, zodat je weet voor welk publiek de website gemaakt moet worden. Wat wil deze doelgroep? Hoe bekijken deze bezoekers een website? En welke informatie moeten ze snel kunnen vinden?

De boodschap

Laat de bezoeker van de website in één oogopslag weten wat de boodschap van de site is. De website kan nog zo mooi zijn, maar als dit niet duidelijk is dan is de bezoeker binnen 20 seconden weer weg.

Gebruik de nieuwste XHTML/CSS-technieken

Ook al is jouw website gebouwd in valide HTML & CCS, toch geeft dit niet de absolute garantie dat de pagina's in elke browser tot hun recht komen. Het vergroot de kans daarop natuurlijk wel en het zorgt ervoor dat de inhoud van jouw pagina bereikbaar blijft voor de belangrijkste zoekmachines, maar laat de website altijd checken. Op deze pagina kun je checken of jouw website voldoet aan de W3C-norm (Markup Validation Service):

Navigatie 

De navigatie van de website moet simpel, consequent en begrijpbaar zijn voor de bezoeker. Houd de navigatie op de pagina's hetzelfde en laat de bezoeker weten waar hij is door middel van duidelijke bewegwijzering, ook wel breadcrumbs genoemd. Zorg ervoor dat het menu leesbaar is voor Google.

Layout

De layout is erg belangrijk voor de herkenbaarheid van de website. Gebruik dus voor alle pagina's ongeveer dezelfde layout. De pagina's worden daardoor rustiger en het kan zelfs de navigatie overbodig maken. Gebruik niet te veel informatie op één pagina en maak goed gebruik van witruimte in en rondom de teksten op de pagina. Houd rekening met het feit dat bezoekers niet te veel willen lezen op internet en dat ze niet houden van een horizontale scroll. Wanneer je toch heel veel tekst hebt, splits deze dan op door middel van links in de tekst naar andere subpagina's. De bezoeker kan dan zelf beslissen wat hij wel of niet belangrijk vindt.

Laadtijd

Hoe korter de laadtijd van een website, hoe beter. Als het te lang duurt gaat de bezoeker al snel naar een andere site. Houd altijd in je achterhoofd dat de website moet werken op een 56K modem. Als de website op deze snelheid goed draait, werkt hij namelijk op alle andere snelheden alleen maar beter. Verklein de laadtijd door de afbeeldingen zo klein mogelijk te maken, zonder dat de kwaliteit minder wordt. Foto's kun je het beste comprimeren naar het .JPG-formaat en afbeeldingen met alleen maar tekst of kleur het beste naar het .gif-formaat. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van het .png-formaat, maar dit wordt nog niet door alle browsers ondersteund. Wel is er voor die browsers al een png-fix te downloaden, waardoor het .png-formaat bruikbaar is in bijna alle browsers.

Kleuren

Houd bij het ontwerp rekening met mensen die minder goed kunnen zien. Maak goed gebruik van contrasten. Combineer donkere en lichtere kleuren, zodat de website goed leesbaar blijft. Gebruik niet te veel kleuren door elkaar en gebruik kleuren die bij de huisstijl van het bedrijf horen.

Webbrowser en resoluties

Ontwerp jouw website voor alle verschillende webbrowsers en schermresoluties. Iedereen moet jouw website kunnen bekijken.

Webdesign

Een website maken is niet moeilijk, maar een mooie en overzichtelijke website ontwerpen is niet voor iedereen weggelegd. Een goede website biedt een combinatie van kwaliteit en informatie, gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid.

Laatste webdesigntips:

  • Check je website in alle browsers
  • Firefox heeft een aantal handige plugins om je website te controleren op fouten
  • Bekijk zoveel mogelijk andere websites en leer ervan
  • Laat je website checken door professionals
Start jouw digitale reis

Realiseer jouw online groei met onze hulp!

Bij Nedfinity is elk project uniek, net als jouw digitale ambities. Laten we beginnen met een gesprek om jouw visie te ontdekken. Samen zetten we de eerste stappen naar online succes.

Renzo Koning
Delen
Naar boven scrollen