Is mobiel op jouw website leidend of lijdend?

Een snel ladende site is een belangrijk aandachtspunt bij de beoordeling van een website. Niks vervelender dan iets willen opzoeken en ellenlang moeten wachten op het laden van de site. Zeker op mobiel. Google speelt hierop in met de Mobile First Index.

Is mobiel op jouw website leidend of lijdend?

Het merendeel van websitebezoekers gebruikt een mobiel apparaat, vaak een mobiele telefoon via wifi thuis of het mobiele netwerk. Voor Google is een goede gebruikerservaring belangrijk. Het idee is dat zoveel mogelijk mensen gebruik maken van hun zoekmachine, vinden wat ze zoeken en terugkomen. Het liefst ook zo snel mogelijk. 

Ranking mobiele website > mobile first

De positie van jouw website of webshop in zoekmachines (ranking) hangt van veel factoren af. Bijvoorbeeld wie linkt er naar de website én is jouw content relevant genoeg voor de bezoeker? Ook de ervaring van mobiele gebruikers telt mee en die gaat steeds zwaarder wegen.

Google neemt al enkele jaren de mobiele gebruikerservaring mee in de beoordeling van websites. Eind vorig jaar gaf Google in een Webmasters Blog een toelichting op hun mobile-first indexing programma. Dit houdt in dat de mobiele versie van de website wordt gebruikt om pagina's van die site 'te ranken'. Kortom; de mobiele gebruikerservaring wordt leidend ten opzichte van de desktop versie.

Duurt dat nog lang? Nee. Er zijn signalen dat dit ergens begin 2018 zal gebeuren.

En nu? Hoe weet ik hoe mijn site het mobiel doet?

Google heeft daarvoor tools beschikbaar, zoals Mobielvriendelijke test. Deze test jouw website op mobielvriendelijkheid. Daarnaast is Google Test My Site belangrijk om te bekijken. Deze tool beoordeelt je website op mobiele gebruikerservaring. Hierin komen bijvoorbeeld de laadtijd en de grootte van afbeeldingen naar voren. Daarbij wordt een indicatie gegeven over het aantal gebruikers die je kunt verliezen door een te trage website. 

Er zijn veel aspecten die de gebruikerservaring van een mobiele bezoeker kunnen beïnvloeden. Hierbij kun je denken aan: specificaties van de server, het inladen van de code van de website en het wel of niet gebruiken van caching op de website (het opslaan van de website in een tijdelijk geheugen zodat deze sneller geladen kan worden voor de bezoeker).

Een nuance daarbij is wel dat er bij Google Test My Site wordt uitgegaan van een mobiel 3G netwerk. In de praktijk is in Nederland 4G veelal standaard geworden. Desalniettemin is dit wel het uitgangspunt.

Nedfinity gecertificeerd voor Google Mobile First examen

Google biedt een certificeringsprogramma aan voor Mobile first. Medewerkers van Nedfinity hebben deze met succes afgelegd. Hiermee tonen ze aan dat ze kennis hebben van de Mobile First benadering en wat daar voor nodig is. Bijvoorbeeld hoe code optimaal kan worden ingeladen en welke instellingen je het beste kunt gebruiken. Ook komt het aspect Accelereted Mobile Pages (AMP aan bod).

De certificering is te bekijken op de Google Partner pagina van Nedfinity

Mobile First in de praktijk

Mobile first is geen verhaal van één weg die naar Rome leidt. Er zijn in de praktijk veel overwegingen te maken. Zeker bij maatwerk in een website en het gebruik van complexere code kan niet altijd aan het ideaalbeeld worden voldaan. Of denk bijvoorbeeld aan templates voor Magento webshops. Uiteindelijk staat een optimale gebruikerservaring voorop, ook bij het inrichten van de techniek.

Bij Nedfinity kiezen we altijd voor de meest optimale oplossing, qua prestaties, techniek en kosten. Meer weten? Vraag naar één van onze gecertificeerde Mobile First medewerkers: 038 453 83 47.

Delen

Hosting van jouw website of webshop? Houd hier rekening mee

19 juli 2022

Het opzetten van een website of webshop is één ding, zorgen dat deze ook goed werkend online staat is een tweede. Daar heb je hosting voor nodig. En er zijn verschillende manieren waarop je dat kan regelen. Welke oplossingen zijn er en welke afweging maak je bij het kiezen van de juiste vorm? Hier lees je meer over de keuzes en mogelijkheden.

Umbraco 9

03 januari 2022

In september is Umbraco 9 gelanceerd. De nieuwste versie van de techniek achter jouw Umbraco website. Umbraco 9 geeft nog meer mogelijkheden voor het realiseren van maatwerk websites, toegespitst op de nieuwste technologie en tegelijkertijd gebruiksvriendelijk. Maar wat is er dan precies nieuw in Umbraco 9?

Lazy loading voor een snellere website

16 september 2021

Een snelle website is cruciaal. Dit om te voorkomen dat bezoekers snel wegklikken, maar juist ook voor de vindbaarheid in Google. Google vindt een snelle website namelijk belangrijk. En door hoger in de zoekresultaten van Google te komen, krijg jij meer bezoekers op je site. Klinkt simpel, gewoon je website sneller maken. Maar hoe kun je dat doen? We vertellen je over de nieuwe mogelijkheden voor ‘lazy loading’.

Naar boven scrollen