Dit gaat er veranderen aan Google Analytics

Maak jij al gebruik van Google Analytics 4?

Vanaf 1 juli 2023 stopt Google Analytics met Universal Analytics. Hier komt Google Analytics 4 voor in de plaats. Google Analytics 4 bestaat al een paar jaar en wordt in de praktijk al vaak naast Universal Analytics ingezet. Gebruik jij Google Analytics 4 nog niet? Dan is het de hoogste tijd dit wel te doen. Op deze pagina leggen we je uit waarom.

Maak jij al gebruik van Google Analytics 4?

Wat is Google Analytics?

Met Google Analytics kun je het bezoek aan jouw website, webshop of app analyseren. Dat uitgangspunt blijft hetzelfde. Er worden o.a. statistieken verzameld. Daarmee kan je nagaan vanuit welke bronnen bezoekers komen, welke pagina’s bezocht worden en welke doelen behaald worden. Bijvoorbeeld aankopen op ingevulde formulieren.

Wat verandert, is de manier van meten. Google Analytics 4 werkt namelijk anders dan Universal Analytics. Waar Universal Analytics werkt met een model op basis van sessies en paginaweergaves, werkt Google Analytics 4 op basis van een model met gebeurtenissen en parameters. Met andere woorden: interacties zoals paginaweergaves en betalingen worden gezien als gebeurtenissen.

Voordelen Google Analytics 4

Deze nieuwe benadering met Google Analytics 4 biedt meer voordelen. We noemen er een paar:

  • Er zijn meer mogelijkheden op het gebied van privacy instellingen 
  • Er wordt een andere methode gebruikt om gebruikers te meten. Dit maakt het mogelijk om gebruikers over meerdere platformen te meten, zoals website & app. 
  • Door een andere meetprotocol te gebruiken kan spam verkeer beter worden uitgesloten. 
  • Je kunt conversies instellen op basis van meerdere condities waaraan voldaan moet zijn. 
  • Door de toepassing van Machine learning heb je de beschikking over verbeterde inzichten.
  • Gebeurtenissen (zoals een klik op een knop)  worden beter gemeten door Google Analytics 4 waardoor niet altijd Google Tag Manager of een custom javascript nodig is.

Zorg dat je een jaar data verzamelt met Google Analytics 4

Om de resultaten van Analytics goed te kunnen gebruiken, heb je historie nodig. Daarom is het nodig om snel te starten met het verzamelen van data met Google Analytics 4. Per 1 juli 2023 stop Google Universal Analytics en hoewel dat nog ver weg klinkt, heb je deze tijd dus zeker nodig om data te verzamelen. Google Analytics 4 kun je handig implementeren met Google Tag Manager.

Shopify en Google Analytics 4

Met Universal Analytics heeft Shopify een naadloze integratie. Je hoeft alleen maar je UA code in een veld in te voeren en enhanced e-commerce in te schakelen in Google Analytics. Navraag bij Shopify leert dat ze nu werken aan een integratie met Google Analytics 4. Wanneer deze precies wordt gelanceerd, is nog niet bekend. Als Shopify Partner houden wij dit natuurlijk scherp in de gaten en houden we jou op de hoogte van ontwikkelingen.

'Moet ik iets doen?'

Als je nog geen Google Analytics 4 gebruikt, is het zeker nodig om actie te ondernemen. Ben jij online marketing klant bij Nedfinity, dan implementeren we Google Analytics 4 dat binnen de werkzaamheden. Verzorgen wij geen online marketing voor jou, maar wil je wel graag hulp met implementatie van Google Analytics 4? Vul het contactformulier in of bel met Renzo Koning on 038 4538347.

Start jouw digitale reis

Realiseer jouw online groei met onze hulp!

Bij Nedfinity is elk project uniek, net als jouw digitale ambities. Laten we beginnen met een gesprek om jouw visie te ontdekken. Samen zetten we de eerste stappen naar online succes.

Renzo Koning
Delen
Naar boven scrollen