Van zoekwoord naar conversie met Marketing Automation

Marketing automation, het klinkt misschien als het zoveelste hippe marketing  woord van het jaar, maar het systeem is here to stay! Wat als wij je vertellen dat jij jouw publiek op het gewenste moment, op de juiste manier mét relevante content kunt bereiken? Automatisch, zonder dat je er zelf bovenop hoeft te zitten.

Van zoekwoord naar conversie met Marketing Automation

Wat is marketing automation?

Met marketing automation wordt bedoeld: het bedienen van jouw online bezoekers met de juiste informatie op het juiste moment. Informatie over de klant beginnen wij al te verzamelen op het moment dat een (voor ons interessante) zoekterm in Google wordt getypt. We nemen voor het gemak ‘tuinhuis kopen’ als zoekterm. Elke interactie op de website, via social media, nieuwsbrief en dergelijke traceren wij vervolgens om te bepalen wat de interesses van de klant zijn en in welk stadium van de buyers journey deze zit. In dit geval is onze klant een verkoper van tuinhuisjes en de potentiële overstappers zijn de klanten die wij voor deze partij volgen. Aan elke actie die de bezoeker op de website neemt, hangen wij een bepaalde waarde. Deze waarde bepaalt op welk niveau in de buyers journey de klant zich bevindt. Voor elk niveau hebben wij geschikte content die de klant tot een volgende handeling moet aanzetten.

Wat is de Buyers journey?

Tegenwoordig is er zoveel keuze aan producten en aanbieders, dat het voor potentiële klanten lastig is om een eenduidige keuze te maken. Hier komt marketing automation om de hoek kijken. Het doel is om de potentiële klant al vanaf het eerste zoekwoord in Google naar jouw website te leiden en vooral: deze daar te houden! Vanwege het overweldigende aanbod kan een klant snel afhaken doordat deze ergens anders ook een aantrekkelijke advertentie of aanbieding heeft gespot. Via de buyers journey veranderen wij vreemden in loyale klanten. Dit doen wij door de potentiële klant op het juiste moment de juiste content aan te bieden

Wij lichten de stappen voor je uit:

1. Bewustwording:

Het begint al bij de meta-descriptions in Google of met een advertentie op een platform waar veel van jouw bezoekers actief zijn. De klant ziet jouw naam voor het eerst verschijnen en jij moet de klant overhalen tot de eerste klik, namelijk die naar jouw website.  Ook social media berichten en advertenties voor een gerichte doelgroep helpen de klant bewust te worden van jouw bedrijf en jouw diensten. In deze eerste fase wil je vooral gezien worden en een positieve indruk op potentiële klanten achterlaten. Checklists, gastblogs of infographics zijn ook ideaal voor het eerste contact.

2. Overweging:

De klant weet ondertussen van jouw bestaan af en heeft zich misschien ingeschreven voor de nieuwsbrief, op een advertentie geklikt of een white paper/ebook gedownload. Het is nu zaak om de bezoeker op jouw website te houden of er voor te zorgen dat deze terugkeert.

Dit kan door landingspagina’s te maken die goed op de wensen van een bepaalde subgroep bezoekers aansluit. Weten we dat bepaalde zoekers vanaf een advertentie voor zakelijke energie af komen, dan presenteren wij deze bezoekers met een landingspagina over zakelijke energie. Voor zonnepanelen geldt hetzelfde verhaal. Dit is de eerste echte stap in de automation, omdat de content is aangepast aan een specifiek publiek. In deze fase van de buyers journey is het belangrijk om de klant te overtuigen dat jij het beste product of de beste dienst aanbiedt. Op een landingspagina kun je daarom positieve recensies, demonstratievideo’s een webinar of podcast tonen, afhankelijk van jouw product.

3. Beslissen:

Laat de klant bij deze stap overgaan tot actie met heldere call-to-actions, koopadvies, gebruikerstips, handleidingen, how-to-video’s, case studies en natuurlijk met een overzichtelijk bestelproces. Is de klant in stap 2 van jouw website af gegaan maar heeft deze wel contactgegevens achtergelaten? Dan kun je de klant bereiken via een automatische e-mail met bijvoorbeeld een kortingsactie.

4. Inspireren:

Maak van je klant een bewonderaar door geregeld inspirerende content te delen via een weblog, nieuwsbrief of webinar. In het geval van onze tuinhuisjes website, wil je dat een overstapper elk jaar terugkomt. In dit geval zijn er minder contactpunten en is er minder content nodig. Het is immers niet logisch om deze klant elke week een nieuwsbrief te sturen. In het geval van een website zoals SocialDeal is het wel belangrijk om elke week of elke twee weken een automatische e-mail met de laatste deals te versturen. Marketing automation helpt de klant dus steeds verder op weg naar de aanschaf van het juiste product. Met verschillende pixels op de betreffende website, kun je de bezoekers volgen. Via Google Analytics kun je zien waar ze vandaan komen en waar ze naartoe gaan. Wij bedenken wat er nodig is om deze klanten op te warmen voor de volgende stap. De content voor deze stappen zetten wij van te voren klaar. Deze wordt getoond wanneer de klant zich in de juiste stap van de buyers journey bevindt. Dit samenspel van de juiste content op het juiste moment tonen, moet uiteindelijk tot conversies leiden. Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan!

Start jouw digitale reis

Realiseer jouw online groei met onze hulp!

Bij Nedfinity is elk project uniek, net als jouw digitale ambities. Laten we beginnen met een gesprek om jouw visie te ontdekken. Samen zetten we de eerste stappen naar online succes.

Renzo Koning
Delen
Naar boven scrollen