Inovatieve app voor Sportparken Gemeente Groningen

Verlichting op buitensportvelden in Groningen efficiënt inrichten, dat was voor dit project de wens van Sport050. De oplossing ligt in de innovatieve combinatie van energiebesparende hardware en slimme software die toegankelijk is voor de verschillende gebruikers van de buitensportvelden. Het gezamenlijke product van hardware en software is gerealiseerd door BRControls en Nedfinity. Een mooie en constructieve samenwerking.

Inovatieve app voor Sportparken Gemeente Groningen

Beheer voor de gemeente Groningen

Sport050 is het platform dat namens de gemeente Groningen onderhoud, verhuur en exploitatie van binnen- en buitensportaccommodaties en zwembaden verzorgt. Het efficiënt omgaan met verlichting op de buitensportvelden is een van hun aandachtspunten. Waar de verlichting eerder voorheen handmatig op locatie geregeld moest worden, is de verlichting nu centraal aangestuurd en van afstand te beheren. En dat betekent besparingen op het gebied van energie en van tijd.

Innovatieve hardware van BRControls

De hardware voor deze slimme verlichting is geleverd door BRControls, specialist op het gebied van gebouwbeheersystemen. Met hun producten kan je o.a. temperatuur, zonwering en verlichting centraal aansturen. Voor de sportparken heeft BRControls de regeltechniek en bijbehorende infrastructuur ingericht. De juiste bekabeling voor slimme led verlichting via specifieke sensoren, toegepast op meerdere locaties en toegankelijk voor meerdere gebruikers.

Sportparken Groningen App 2
Sportparken Groningen App  3

Gebruiksvriendelijke portal met applicatie van Nedfinity

Bij Nedfinity hebben we de bijbehorende software ontwikkeld: een portaal voor het reserveringssysteem en een app.

Het reserveringssysteem draait binnen een Azure omgeving en is via het portaal bereikbaar voor verenigingen en teams die toegang tot de sportparken hebben. Binnen deze afgeschermde omgeving worden vervolgens de reserveringen ingepland. Elke gebruiker heeft een eigen inlog met verschillende rechten en niveaus. Bij het plannen van een reservering geef je aan welk veld op welke locatie en of het gaat om een wedstrijd of een training en gewenste lichtsterkte. Het licht wordt dan op het juiste moment op maat ingesteld.

Coaches en trainers kunnen via de app inloggen. Met een QR code uit deze app krijgen zij toegang tot de betreffende locatie. Zodra de code bij de toegangspoort gescand is, wordt het licht vanuit de afspraken in het reserveringssysteem opgestart. Hiervoor is een API koppeling tussen het reserveringssysteem en de techniek van BRControls gemaakt.

Zo is er altijd automatische veldverlichting voor het juiste deel van het veld, met de ideale benodigde lichtsterkte. En duurt een training langer of korter dan gedacht? Dan is het ook mogelijk de verlichtingstijden hierop aan te passen. Wel zo efficiënt, energiebesparend en gebruiksvriendelijk.

Toekomstbestendig

Een groot voordeel van de huidige oplossing is de flexibiliteit. Zo is de huidige techniek eenvoudig uit te breiden naar meerdere locaties en gebruikers. En daarnaast zijn er mogelijkheden voor aanvullende toekomstige functies, zoals verlichting bij accommodaties voor binnensport en bij zwembaden.

Sportparken Groningen App 5

Ook benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? 

Naar boven scrollen