Nieuwe btw-regels 2021! Wat betekent dit voor jouw webshop?

Heb je een eigen webshop vanuit Shopify en verkoop je jouw producten of digitale diensten ook aan particuliere klanten in het buitenland? Sinds 1 juli hanteert de Europese Unie andere btw-regels voor e-commerce. Wanneer je jouw btw-registratie in Shopify nog niet hebt gewijzigd, dan is deze blog erg nuttig voor je. We leggen namelijk stapsgewijs uit hoe je dit doet. Zo helpen we je een handje bij het regelen van je zaken.

Nieuwe btw-regels 2021! Wat betekent dit voor jouw webshop?

De nieuwe btw-regels in het kort

Nu geldt er voor alle EU-landen bij onderlinge handel (en verkoop naar landen buiten de EU) een identiek drempelbedrag van 10.000 euro aan jaarlijkse omzet.

Is jouw totaalbedrag aan buitenlandse verkopen in het totaal minder dan 10.000 euro? Dan kom je in aanmerking voor een vrijstelling voor micro-ondernemingen. Je mag als Nederlandse webshop de Nederlandse btw hanteren.

Wanneer jouw omzet aan buitenlandse verkopen in het totaal meer dan 10.000 euro is, dan dien je het btw-tarief van het land of de landen van de koper(s) in rekening brengen. Ook wel het ‘bestemmingsland principe’ genoemd.

De Europese Unie heeft met betrekking tot afstandsverkopen binnen de EU geregeld dat je elk kwartaal binnen een vereenvoudigd éénloketsysteem ofwel One Stop Shop (OSS) je btw aangifte kan afhandelen. Dit zorgt ervoor dat je niet meer voor elk EU-land afzonderlijk btw moet afdragen. Kortom, eenvoudigere procedures en minder administratie.

Je boekhouding ook in Shopify goed geregeld

Wanneer je gebruik maakt van een Shopify koppeling met je boekhoudprogramma, is het noodzakelijk om ook deze instellingen goed te controleren. Dit garandeert een naadloze koppeling met het Shopify systeem.

Sinds 1 juli 2021 heeft Shopify de belasting instellingen bijgewerkt. Zo wordt automatisch het btw-tarief van het EU-land waar de koper vandaan komt in rekening gebracht tijdens de bestelling. Het gaat om bestellingen die vanuit een EU-land worden verzonden naar een ander EU-land.

Belasting Instellingen aanpassen in Shopify

Ga ten eerste na welke btw-registratie van toepassing is voor jouw webshop. Er zijn drie verschillende opties: ‘One-stop Shop-registratie’, ‘Vrijstelling micro-onderneming’ en ‘Landspecifieke registratie’.

In het overzicht op de homepage van Shopify is een verwijzing te vinden naar het menu voor het controleren en wijzigen van de belasting instellingen. Daarbij staat de button ‘Belasting Instellingen bijwerken’ waarop je dient te klikken. Vervolgens kun je je ‘btw-registratie bijwerken’ door te kiezen uit één van de drie mogelijkheden:

  • ‘One-stop Shop-registratie’, als je voortaan (via het éénloketsysteem) een gezamenlijke btw-aangifte wilt doen voor al je verkopen aan particulieren in andere EU-landen. Deze optie kies je ook als je producten vanuit buiten de EU naar een EU-land zendt en btw wilt heffen op bestellingen tot € 150. De instellingen werk je bij met je Import One Shop Stop btw-nummer.    

  • ‘Vrijstelling micro-onderneming’, indien je een kleine onderneming hebt waarbij je onder het drempelbedrag van 10.000 euro blijft aan verkopen binnen de EU en dus het Nederlandse btw te blijven rekenen.

  • ‘Landspecifieke registratie’, wanneer je de keuze maakt om afzonderlijke btw-aangiftes te doen per EU-land waar je kopers vandaan komen.

Prijzen inclusief btw zichtbaar maken voor buitenlandse shoppers

Binnen Shopify kun je instellen dat een klant uit een ander EU-land de prijzen inclusief het lokale btw tarief te zien krijgt. Selecteer in Shopify daarvoor bij ‘belasting instellingen’ ‘belasting opnemen’ en kies het land van de koper. Hier vind je ook een overzicht van de btw-tarieven per EU-land.

Een andere mogelijkheid is het implementeren van lokale btw tarieven via een Geolocation-app. Bij deze tweede genoemde optie worden kopers gevraagd hun locatie te verifiëren wanneer ze op jouw webshop winkelen.

Vragen over of hulp nodig bij bovenstaande? Vul het formulier in of contacteer één van onze collega's.

Start jouw digitale reis

Realiseer jouw online groei met onze hulp!

Bij Nedfinity is elk project uniek, net als jouw digitale ambities. Laten we beginnen met een gesprek om jouw visie te ontdekken. Samen zetten we de eerste stappen naar online succes.

Renzo Koning
Delen
Naar boven scrollen