Magento vs Shopify

Upgraden of overstappen?

Het is zover! Je staat in de startblokken om je eigen webshop te beginnen. Of je bestaande webshop loopt op zijn einde en het is tijd voor een nieuwe webshop. Er wacht jou misschien een lastige keuze: voor welk e-commerce platform kies je?

Magento vs Shopify

Misschien heb je op dit moment al een Magento 1 webshop. Deze versie van Magento wordt vanaf juni 2020 niet meer ondersteund. Daarom moet je de keuze maken of je de huidige Magento shop upgrade naar Magento 2 of overstapt naar een ander e-commerce platform.

Op het internet is veel informatie beschikbaar over de verschillende platformen. Nedfinity helpt je graag bij het maken van de voor jou juiste keuze tussen de verschillende platformen en hebben daarom hieronder de twee populaire e-commerce platformen Magento en Shopify met elkaar vergeleken.

Magento webshop

Magento is een open-source commerce platform. Open source betekent dat de gebruiker toestemming heeft om, naast de software te gebruiken, deze ook zelf aan te passen en verder te ontwikkelen. Dit heeft als gevolg dat jij als Magento gebruiker toegang hebt tot de broncode van de webshop. Dit zorgt ervoor dat de Magento webshops naar eigen inzicht kan ontwerpen en aanpassen. Er zit dus geen limiet aan de verschillende aanpassingen die er gedaan kunnen worden.

Magento hosting

Magento heeft geen eigen hosting, in die zin die moet apart geregeld worden. Omdat de installatie vrij complex is en het platform veel ruimte nodig heeft, moet de webshop goed gehost worden zodat de webshop snel is en een goede gebruikerservaring biedt. Er zijn meerdere goede Magento hosting partijen waar je de hosting van jouw Magento webshop kunt onderbrengen. Voordeel is dat je deze hostingpartij zelf kunt uitzoeken.

Werken met Magento

Magento is out-of-the-box een compleet ecommerce systeem. Voor Magento zijn veel modules/plugins beschikbaar, bijvoorbeeld voor het inrichten van je SEO. Ook kun je verschillende talen en valuta’s instellen en bevat Magento een veelzijdig ingerichte back-end voor bijvoorbeeld order status en afwikkeling.

Magento heeft ook nadelen. Als je zelf niet thuis bent in code zoals javascript en HTML/CSS, dan zul je veel werk moeten uitbesteden aan een partij die dit voor jou kan verzorgen. Ook werken de verschillende modules die je voor Magento kunt aanschaffen niet altijd even goed samen. Onderling kunnen ze daardoor voor conflicten zorgen. Het uitzoeken van hiervan kan relatief veel tijd en daarmee geld kosten

Performance is ook iets om goed in de gaten te houden. Magento is een compleet en daarmee in de praktijk vaak een relatief ‘zwaar’ systeem dat middels caching (het sneller tonen van de site) en juiste hosting een goede gebruikerservaring moet bieden.

Voordelen Magento

 • Veel op maat gemaakt oplossingen beschikbaar
 • Een compleet e-commerce systeem
 • Ruim aanbod plugins en templates
 • Open source e-commerce platform

Nadelen Magento

 • Magento hosting moet je apart regelen
 • Magento hosting is vaak duurder omdat de installatie meer server capaciteit vergt
 • Een magento shop met veel producten en filters kan sneller traag
 • Niet beginners vriendelijk
 • Thema’s die je voor Magento kan aanschaffen zijn kwalitatief nogal eens ondermaats

Shopify

En dan Shopify! Relatief nieuw in Nederland, maar wereldwijd al de grootste aanbieder op het gebied van e-commerce platformen. Shopify is erg gebruiksvriendelijk en is inclusief de hosting. Dit wordt ook wel Software As A Service genoemd, een zogenaamde Saas oplossing. Dit zorgt ervoor dat je geen werk hebt aan het updaten en veilig houden van het systeem. Dit wordt automatisch gedaan wat je veel tijd en geld scheelt.

Wat is Shopify

Je kunt jouw shopify webshop zien als een smartphone. Je schaft een basis webshop (lees smartphone) aan. Vervolgens kun het gebruik van de webshop verbeteren door apps te installeren in jouw webshop. Sommige apps zijn gratis en voor sommige apps moet je per maand betalen. Het voordeel hiervan is dat je zelf kunt bepalen wat jouw shopify kosten per maand zijn.

De Shopify apps ‘praten’ via een API met jouw Shopify webshop en de apps maken daarmee in die zin geen onderdeel uit van jouw Shopify webshop. Dit in tegenstelling tot een Magento plugin - waar feitelijk een stukje software binnen jouw webshop wordt geïnstalleerd - wat qua code voor conflicten kan zorgen en de performance van je Magento installatie kan beïnvloeden.

Verder hoef je als eigenaar minder te werken met code en scripts, hierdoor zijn kleine aanpassingen, zoals het veranderen van kleuren en pagina teksten een fluitje van een cent. Net zoals bij Magento kan ook Shopify helemaal op maat worden gemaakt.

Shopify heeft een eigen betalingsprovider. Deze ondersteunt veel belangrijke betalingsmethodes zoals: IDeal, Paypal, Apple Pay, Google Pay en alle bekende creditcards. Het is ook vaak de voordeligste optie om gebruik te maken van deze payment provider. Maak je gebruik van een betalingsprovider buiten Shopify, dan zitten hier per transactie vaak extra kosten aan verbonden.

Voordelen Shopify

 • Zeer gebruiksvriendelijk
 • Gemakkelijk aan te passen/configureren door de thema editor en Shopify apps
 • Uitstekende klantenservice
 • Kosten per maand zelf in de hand
 • Shopify heeft een eigen hosting oplossing met een goede performance
 • Shopify Apps hebben geen invloed op de performance, omdat deze niet binnen de Shop (als software) zijn geïnstalleerd en via een APP communiceren
 • Automatische updates en upgrades van het Shopify ecommerce platform
 • Shopify heeft een eigen POS (Point Of Sale) waardoor je geen extra kosten hebt voor een kassasysteem.

Nadelen Shopify

 • Bij het gebruik van veel apps kunnen de maandelijkse kosten oplopen.
 • Je betaalt per transactie aan Shopify
 • Sinds kort in Nederland, dus nog weinig Shopify Partners in Nederland.

Conclusie

Wil je zelf bepalen waar je webshop draait en controle houden over je eigen installatie? Dan is Magento voor jou een geschikte optie. Ondanks dat je zelf bepaalt wat je aan hosting kosten per maand uitgeeft, moet je bij Magento wel rekening houden met maandelijkse of jaarlijkse kosten voor het uitvoeren van updates. Hier zitten soms onverwacht hoge kosten aan verbonden, omdat modules binnen Magento niet altijd goed samen werken binnen de shop na updates.

Bij Shopify heb je dit soort problemen niet. Dit komt omdat Shopify altijd blijft functioneren en de Apps geen invloed hebben op de technische performance van Shopify.

Dit is één van de vele redenen waarom wij binnen Nedfinity fan zijn geworden van Shopify. Wij adviseren daarom zowel kleine ondernemers als multinationals om te gaan werken met Shopify. De gebruiksvriendelijkheid en flexibele kosten zorgen ervoor dat dit platform geschikt is voor zowel beginnende, middelgrote als wel zeer grote webshops. Van een standaard basis installatie tot een op maat gemaakt Shopify installatie met eventuele Apps op maat gemaakt. Nedfinity helpt je als Shopify partner bij de juiste oplossing voor jouw situatie.

Webshop advies nodig?

Ben je door deze blog benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw toekomstige webshop? Heb je aanvullende vragen over de verschillen tussen Magento en Shopify. Wil je een snelle Magento migratie naar Shopify? Neem dan contact op met onze e- commerce specialisten.

Ben je toe aan de volgende stap met jouw webshop?

Ook een succesvolle Shopify webshop?

Plan nu een afspraak met onze Shopify expert en we helpen je zo goed mogelijk op weg.

Teun van Olst
Delen
Naar boven scrollen