Magento 2 vs Shopify 2.0: nieuwe versies, nieuwe vergelijking

De twee populaire webshop platformen Magento en Shopify hebben inmiddels allebei een 2.0 versie. Magento ontwikkelde 2.0 al eerder, maar is sinds de zomer van 2020 volledig overgestapt naar deze versie. De online Store 2.0 van Shopify is sinds de zomer van 2021 beschikbaar. Voor beide platformen geldt dat de laadtijden nog sneller zijn geworden en dat er nieuwe thema’s met extensies of apps zijn toegevoegd voor het uitbreiden van functionaliteiten in jouw webshop. Maar wat zijn precies de overeenkomsten en waar zitten de verschillen?

Magento 2 vs Shopify 2.0: nieuwe versies, nieuwe vergelijking

Magento 2.0 vs Shopify 2.0: nieuwe versies, nieuwe vergelijking

In het eerdere blog ‘Magento vs Shopify’ maakte onze e-commerce specialist Teun al een concrete vergelijking tussen Magento en Shopify. Ook voor de vergelijking tussen beide 2.0-versies neemt Teun van Nedfinity je weer mee in deze 2 populaire webshop systemen. Doe er jouw voordeel mee als je bijvoorbeeld nog twijfelt tussen Magento en Shopify.

In dit artikel:
Terug naar de basis: hoe zit het ook alweer?
Verbeterde laadtijden voor beide versies
Thema's voor het bepalen van de indeling
Standaardpakketten bieden een prima basis
Vanuit de basis uitbreiden naar andere functionaliteiten
Als bestaande gebruiker overstappen van 1.0 naar 2.0
Magento migeren naar Shopify
In beeld: plus en min samenvatting
Contact

Terug naar de basis: hoe zit het ook alweer?

Magento

Magento is een open-source platform dat je gratis kunt downloaden. De ontwikkelaar of gebruiker heeft toegang tot de broncode van de webshop. Zo zou je zelf ongelimiteerd aanpassingen kunnen verrichten om de webshop qua ontwerp en functionaliteit door te ontwikkelen. Hiervoor is echter wel specialistische kennis nodig.

Omdat Magento geen eigen hosting heeft, de installatie nogal complex is en daarbij veel bestandsruimte inneemt, dien je het onder te brengen bij een goede hostingpartij. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de tarieven die het door jouw ingeschakelde bureau of de developer hanteert. Dat maakt dat vraagprijzen dus zeer uiteen kunnen lopen.

Een bijkomend voordeel van het open-source systeem is dat overstappen naar een andere hostingpartij weinig moeite kost. Immers: je bent zelf eigenaar over het domein, je kunt zelf bij de broncode en je kunt zelf bepalen met wie dit gedeeld wordt.

Shopify

Shopify is een Saas (Software As A Service) oplossing. Dit betekent dat updates en beveiliging van het systeem automatisch voor je worden gedaan. Shopify noemt zich ook wel het alles-in-één handelsplatform. Bij je abonnementskosten zijn hosting, functies, onderhoud en ontwikkeling meegerekend. Het starttarief bedraagt $29 per maand. Je hebt dan een uitgebreid basispakket, waarin alles zit voor het opzetten van een professionele webshop.

Wil je verder uitbreiden met aanvullende functionaliteiten en koppelingen? Dan koop je losse modules of apps bij. Per module of app wordt meestal een aanvullend bedrag in jouw abonnementskosten doorberekend. Dat maakt het mogelijk om zelf te sturen op je maandelijkse kosten.

Verbeterde laadtijden voor beide versies

Snelle laadsnelheden van je webshop dragen bij aan het resultaat in zoekmachines zoals Google.

Magento voert binnen 2.0 verschillende updates door, zodat je toegang hebt tot de nieuwste technieken in verbeterde snelheid voor je webshop. Je dient zelf een update uit te voeren voor de installatie van deze snellere versies.

Shopify draait ook op snelle servers. Met de inzet van de nieuwste thema’s in Shopify mag je optimale laadtijden verwachten. Updates worden automatisch meegenomen voor jouw webshop.

Thema’s voor het bepalen van de indeling

Een thema is in feite de basisindeling van je online store. Het bepaalt grotendeels hoe de webshop op desktop, tablet én mobiel er voor jouw bezoekers uit komt te zien. Bij beide platformen heb je een gevarieerde keuze.

Shopify biedt een groot aantal standaard thema’s waarin ook winkeleigenaars makkelijk kunnen werken. Hét gratis thema binnen Shopify Online Store 2.0 is Dawn, met uitgebreide basismogelijkheden voor onder andere lay out en productpresentatie. Voldoet Dawn niet aan jouw wensen? Maak dan je keuze uit tal van andere thema's binnen Shopify. Bij veel thema’s met nog meer mogelijkheden is sprake van een eenmalige aanschafprijs.

Ook Magento biedt een groot aantal thema’s met verschillende mogelijkheden. Elke mogelijkheid brengt een andere investering met zich mee en hangt mede af van de gewenste aanpassingen.

Als winkeleigenaar kun je wel zelf het beheer van je gekozen thema uitvoeren, maar bij functionele veranderingen in of toevoegingen aan het thema heb je al gauw de expertise van een developer nodig.

Standaardpakketten bieden een prima basis

Begin je een Shopify webshop, dan start je voor $29 per maand met een pakket dat standaard een aantal functies bevat. Bij Magento hangen de kosten af van de wensen die je zelf hebt en van de tarieven die de door jouw ingeschakelde Magento-specialist ervoor vraagt. Voor beide webshops zijn ‘het winkelwagentje’, afrekenmodules, collecties en productpagina’s als basisfunctie opgenomen.

Er zijn een aantal extra tussenliggende en geavanceerde functies die Magento standaard aanbiedt. Zo is er bij Magento bijvoorbeeld standaard ingebouwde ondersteuning voor winkelaanbod in meerdere talen beschikbaar. Voor een meertalige webshop in Shopify maken heb je op dit moment nog een aanvullende app nodig.

Wil je als webshopeigenaar snelle aanpassingen doen in het ontwerp en de look and feel van de webshop, dan gaat dat via Shopify makkelijker. De thema-editor biedt een menu waar je zelf de basiskenmerken zoals lettertypes en kleuren wijzigt. Aanpassingen in indeling en inhoud doe je door in het menu gebruik te maken van de ‘track and drop’-functionaliteit.

Ook Magento biedt ruimte voor onbeperkt aanpassen in ontwerp en vormgeving, maar daar heb je meer specialistische kennis voor nodig. Kies dan een programmeur met kennis van het coderen met HTML / CSS.

Vanuit de basis uitbreiden naar andere functionaliteiten

Wil je verder uitbreiden met nieuwe functionaliteiten? Zowel Shopify als Magento hebben een eigen store voor extensies, applicaties en koppelingen. Bij Magento heet dit ‘marketplace’ en bij Shopify ‘app store’. Voor beiden geldt dat er gratis en betaalde apps verkrijgbaar zijn.

De apps binnen Shopify ‘praten’ via een zogeheten API met je webshop. Ze maken in principe geen deel uit van jouw online store. Je kunt dit vergelijken met een smartphone waar je apps aan toevoegt. Bij Magento voer je in feite een installatie binnen de software van jouw webshop uit. Kies je voor een betaalde toevoeging, dan wordt bij Magento een éénmalig bedrag in rekening gebracht voor de installatie van die app. Bij Shopify betaal je maandelijkse kosten bovenop je basisabonnement.

De eenmalige betaling bij Magento is een voordeel, maar het bijkomende nadeel is dat de versie van je app op een gegeven moment verouderd raakt en je een nieuwe extensie moet installeren. Bij Shopify betaal je extra maandelijkse kosten, maar het bijkomende voordeel is dat de apps altijd actueel en veilig zijn door automatische updates.

Bij uitbreiding in functionaliteiten binnen je webshop kun je denken aan koppelingen met je shops in social media, koppelingen met WhatsApp en/of Messenger, koppelingen met e-mailmarketing programma’s, een applicatie met aftel-timer ter aankondiging van een campagne, integraties met loyaliteitsprogramma’s, een applicatie om je SEO verder te optimaliseren, koppelingen met boekhoudpakketten, een applicatie om de verzending van bestellingen te volgen, koppelingen met vergelijkingssites, een tool voor automatisch berekenen van de valutawissel en ga zo maar door!

Leuke nieuwkomer in Magento is de mogelijkheid om met een web api verschillende CRM en CMS-systemen te integreren, handig voor je voorraadbeheer.
Bij Shopify 2 valt de update van Shopify Checkout op, voor een sneller afrekenproces.

Als bestaande gebruiker overstappen van 1.0 naar 2.0

Zoals gezegd is Magento 2 al langer beschikbaar, maar sinds de zomer van 2020 wordt Magento 1 niet meer ondersteund. Dat betekent onder andere geen technische updates meer en een grote kans op beveiligingsproblemen. Heb jij op dit moment toch nog een bestaande webshop in Magento 1? Dan is veranderen dus een must! Kies je voor Magento 2, dan heb je wel een volledig nieuwe website nodig. Het is niet mogelijk om vanuit Magento 1 een upgrade of overstap uit te voeren, je zult echt opnieuw moeten bouwen.

Shopify biedt nu zowel Online Store 1.0 als Online Store 2.0 aan en dat zal voorlopig zo blijven. Een overstap is dus geen must, maar wel een mogelijkheid als je extra functionaliteiten uit 2.0 wilt benutten. Je gaat dan je webshop upgraden, wat met name impact heeft op de grafische aspecten voor en achter de schermen.

In beeld: plus en min samenvatting

In onderstaande afbeelding zetten we de besproken plussen en minnen nog eens op een rij.

De conclusie van Nedfinity als e-commerce expert

Wil je een e-commerce systeem om een grotere, complexere, eventueel meertalige webshop op te laten draaien? En vind je het niet erg om maandelijks te betalen voor updates aan het systeem? Dan is Magento voor jou een goede optie om mee te nemen in je afweging.

Ben je een (startende) online verkoper zonder kennis van html-programmeertaal en wil je een toegankelijk e-commerce systeem met o.a. eigen beheer van producten en diensten? En zoek je een webshop waarin je later simpele aanpassingen in de indeling en look-and-feel ook zelf kan verrichten? Dan adviseren we Shopify. De gebruiksvriendelijkheid en flexibele shopify kosten maken dit platform geschikt voor webshops van elk formaat. Of je nu een kleine ondernemer of een multinational bent. Bovendien worden er binnen dit systeem automatisch updates uitgevoerd en wordt het veilig houden van je webshop automatisch voor je gedaan.

Magento migeren naar Shopify

Ben jij nou tot de conclusie gekomen dat Shopify het betere pakket is voor jouw toekomstplannen, en draai je nu nog met een verouderde versie van Magento? Kijk dan eens op onze Magento Migratie naar Shopify pagina.

En, wat kies jij?

Welke keuze je ook maakt, Nedfinity Digital Agency is jouw Digital Partner voor e-commerce en staat in alle gevallen voor je klaar.

Ben je toe aan de volgende stap met jouw webshop?

Ook een succesvolle Shopify webshop?

Plan nu een afspraak met onze Shopify expert en we helpen je zo goed mogelijk op weg.

Teun van Olst
Delen
Naar boven scrollen