
Google Analytics 4 koppelen aan Shopify
Google komt met een nieuwe generatie aan meetoplossing.
Heb je een eigen webshop vanuit Shopify en verkoop je jouw producten of digitale diensten ook aan particuliere klanten in het buitenland? Sinds 1 juli hanteert de Europese Unie andere btw-regels voor e-commerce. Wanneer je jouw btw-registratie in Shopify nog niet hebt gewijzigd, dan is deze blog erg nuttig voor je. We leggen namelijk stapsgewijs uit hoe je dit doet. Zo helpen we je een handje bij het regelen van je zaken.
Nu geldt er voor alle EU-landen bij onderlinge handel (en verkoop naar landen buiten de EU) een identiek drempelbedrag van 10.000 euro aan jaarlijkse omzet.
Is jouw totaalbedrag aan buitenlandse verkopen in het totaal minder dan 10.000 euro? Dan kom je in aanmerking voor een vrijstelling voor micro-ondernemingen. Je mag als Nederlandse webshop de Nederlandse btw hanteren.
Wanneer jouw omzet aan buitenlandse verkopen in het totaal meer dan 10.000 euro is, dan dien je het btw-tarief van het land of de landen van de koper(s) in rekening brengen. Ook wel het ‘bestemmingsland principe’ genoemd.
De Europese Unie heeft met betrekking tot afstandsverkopen binnen de EU geregeld dat je elk kwartaal binnen een vereenvoudigd éénloketsysteem ofwel One Stop Shop (OSS) je btw aangifte kan afhandelen. Dit zorgt ervoor dat je niet meer voor elk EU-land afzonderlijk btw moet afdragen. Kortom, eenvoudigere procedures en minder administratie.
Wanneer je gebruik maakt van een Shopify koppeling met je boekhoudprogramma, is het noodzakelijk om ook deze instellingen goed te controleren. Dit garandeert een naadloze koppeling met het Shopify systeem.
Sinds 1 juli 2021 heeft Shopify de belasting instellingen bijgewerkt. Zo wordt automatisch het btw-tarief van het EU-land waar de koper vandaan komt in rekening gebracht tijdens de bestelling. Het gaat om bestellingen die vanuit een EU-land worden verzonden naar een ander EU-land.
Ga ten eerste na welke btw-registratie van toepassing is voor jouw webshop. Er zijn drie verschillende opties: ‘One-stop Shop-registratie’, ‘Vrijstelling micro-onderneming’ en ‘Landspecifieke registratie’.
In het overzicht op de homepage van Shopify is een verwijzing te vinden naar het menu voor het controleren en wijzigen van de belasting instellingen. Daarbij staat de button ‘Belasting Instellingen bijwerken’ waarop je dient te klikken. Vervolgens kun je je ‘btw-registratie bijwerken’ door te kiezen uit één van de drie mogelijkheden:
Binnen Shopify kun je instellen dat een klant uit een ander EU-land de prijzen inclusief het lokale btw tarief te zien krijgt. Selecteer in Shopify daarvoor bij ‘belasting instellingen’ ‘belasting opnemen’ en kies het land van de koper. Hier vind je ook een overzicht van de btw-tarieven per EU-land.
Een andere mogelijkheid is het implementeren van lokale btw tarieven via een Geolocation-app. Bij deze tweede genoemde optie worden kopers gevraagd hun locatie te verifiëren wanneer ze op jouw webshop winkelen.
Vragen over of hulp nodig bij bovenstaande? Vul het formulier in of contacteer één van onze collega's.