
Google Analytics 4 koppelen aan Shopify
Google komt met een nieuwe generatie aan meetoplossing.
De termen multishop en multistore worden veel door elkaar gebruikt, maar betekenen hetzelfde. Dit houdt namelijk in: wanneer je meerdere niche-webwinkels met elk hun eigen naam, aanbod en uitstraling hebt, maar deze wel vanuit dezelfde backend (de “achterkant” van je website of webshop) beheert. Een multishop of multistore bestaat dus uit meerdere webwinkels die vanuit dezelfde backend beheerd worden. In deze blog leggen we je uit wat de mogelijkheden zijn voor een multistore in Shopify.
Shopify biedt als webwinkelsoftware geen standaard multistore aan. Dat komt omdat elke winkel in Shopify een eigen abonnement en backend heeft. Wel kun je verschillende webwinkels in Shopify aanmaken met één email adres, maar met dat emailadres dien je verschillende Shopify accounts aan te maken. In dat geval moet je telkens in- en uit te loggen wanneer je iets in het systeem wilt wijzigen, de bestellingen wilt checken of klantvragen wilt beantwoorden. Conclusie: er is geen standaard multistore optie in Shopify. Máár, uiteraard zijn er diverse mogelijkheden om tóch een multistore-ervaring te creëren binnen Shopify.
Wanneer je een grotere organisatie bent met meerdere verkoopkanalen dan alleen Shopify, dan is het wél mogelijk om een multishop-ervaring te creëren door een apart CRM- en ERP-systeem te koppelen. Op die manier kun je met het CRM de klantenservice van elk kanaal regelen en met het ERP de interne datastromen. Zo wordt het grootste gedeelte van de verschillende webwinkels en verkoopkanalen tóch vanuit dezelfde backend beheerd en is je webwinkel alleen een ‘voordeur’ van je winkel.
Voor kleinere organisaties is bovenstaande optie wellicht een te grote investering. In dat geval zijn er gelukkig genoeg verschillende Shopify-apps waarmee je toch een multistore-ervaring kunt creëren en het beheer van meerdere niche-webshops vergemakkelijkt. Hieronder een aantal van deze Shopify-apps:
Het hebben van een multishop (meerdere niche-webwinkels) biedt veel kansen. Met een multishop kun je jezelf positioneren als dé specialist in verschillende branches of productcategorieën. Doordat je per niche een aparte webshop creëert, ontstaat er meer samenhang in je webshop. Dit maakt het voor gebruikers overzichtelijker om door je webshops te navigeren. Een aantal voordelen van het creëren van een multishop zijn:
Hieronder delen we drie tips met jou wanneer je meerdere Shopify-webshops hebt óf hiermee aan de slag wilt.
Als je meerdere Shopify-webwinkels hebt die hetzelfde soort product verkopen, verschilt de lay-out en de inventaris uiteraard per shop. Máár, kies voor al je webshops wél voor een sterk samenhangend thema. Laat je merkidentiteit terugkomen bij alle Shopify-winkels en zorg dat de kleuren, beeldblokken en navigatieknoppen sterk op elkaar lijken.
Zoals eerder benoemd in deze blog is een PIM beschikbaar in de vorm van een Shopify-app. Het geeft je een compleet overzicht van al je webwinkels vanaf één hoofddashboard. Door je winkels op deze manier met elkaar te synchroniseren, hoef je maar één wijziging in je voorraad, productgegevens of bestellingen aan te brengen en wordt deze vervolgens toegepast in al je webwinkels.
Een helpdesk is een gecentraliseerd systeem waarmee je verzoeken, klachten of vragen van je klanten kunt beantwoorden die binnenkomen via je verschillende Shopify-webwinkels. Een helpdesk brengt alle klantencommunicatie samen in één systeem (CRM), zodat je hier centraal alle communicatie via verschillende kanalen kunt bijhouden voor meerdere webshops.
Plan nu een afspraak met onze Shopify expert en we helpen je zo goed mogelijk op weg.
Shopify Expert