Van winkel naar webshop: dé 10 stappen

Tijdens de pandemie hebben veel winkeleigenaren versneld de stap gemaakt naar een webshop. In 2020 en 2021 werd er zelfs een record gehaald in de hoeveelheid online aankopen in Nederland. Hoe maak je de stap naar een webshop of verbeter jij jouw webshop? En benut je de cross channel retail strategie (de combinatie tussen een fysieke winkel en een webshop) maximaal? Onze e-commerce specialist geeft je de beste tips.

Van winkel naar webshop: dé 10 stappen

In deze blog vertellen we jou hoe je op een succesvolle manier producten kan gaan aanbieden in een webshop. Niet zomaar een webshop. Nee, een Shopify webshop! Shopify is één van de grootste e-commerce systemen in de wereld.

1. De juiste 'look and feel'

Op het moment zijn er meer dan 50.000 webwinkels in Nederland alleen al. Er zijn dus genoeg goede voorbeelden waar je gebruik van kan maken. Neem een kijkje bij de zogenaamde best practices in jouw branche. ‘Welke webshops vind ik mooi en welke doen het goed?’ Zo maak je een mix van design aspecten en functionaliteiten die uniek zijn voor jouw toekomstige webshop.

Tip van onze Shopify-expert:

Kies drie webshops uit die je mooi vindt. Op basis daarvan kan je jouw stijl gaan definiëren. Bedenk wat je uit wilt stralen en wat het doel is van je webshop. Wat voor type design sluit hierop aan en past dit ook bij de huisstijl van jouw bedrijf. Tot slot moet je weten welke functies belangrijk zijn voor jouw webwinkel. Hierbij kijk je naar de behoeften van je doelgroep maar ook wat je zelf graag op de webshop wilt hebben.

Naast het online gedeelte is ook de offline realisatie van groot belang. Ga je bezorgen of komen klanten hun producten in je winkel ophalen? In het geval van thuisbezorgen, doe je dit dan zelf of besteed je het uit aan bezorgdiensten? Houd hierbij rekening met de voordelen en nadelen van verschillende bezorgdiensten. Belangrijk zijn bijvoorbeeld levertijd, pakketgrootte en de daarbij behorende bezorgkosten.

Vind je deze stappen lastig en wil je graag advies van één van onze Shopify experts? Neem vrijblijvend contact met ons op!

2. Digitaliseer je huisstijl

Wat is nu het belang van een huisstijl? Als merk wil je een bepaalde indruk maken, een beeld of gevoel dat past bij jouw imago. Dit doe je door het ontwerpen van een sterk logo, het gebruiken van vaste kleuren en andere stijlelementen zoals lettertypes.

Een logo moet memorabel, flexibel en tijdloos zijn. Het logo hoeft het bedrijf niet exact uit te beelden maar het moet wel bij het bedrijf passen. Houd het dus vooral simpel en herkenbaar.

Daarnaast zijn kleuren in een website cruciaal, elke kleur staat namelijk voor een bepaalde emotie of een bepaald gevoel. In de financiële sector zal je bijvoorbeeld vaak de kleur blauw tegenkomen omdat dit staat voor betrouwbaarheid en veiligheid. Financiële dienstverleners hopen zo vertrouwen te wekken bij hun klanten en te garanderen dat hun geld veilig is bij het bedrijf. Je kan ook de kleurenpsychologie achterwege laten en simpelweg logisch beredeneren welke kleuren bij jouw bedrijf passen. Stel je hebt een hoveniersbedrijf, dan is het gewoon logisch om de kleur groen in jouw huisstijl op te nemen.

Binnen een website wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten kleuren. Bijvoorbeeld basiskleuren voor achtergronden en accentkleuren voor knoppen of tekst. Zorg dus dat je een goed en samenhangend kleurenpalet hebt voor je website.

Tip van onze grafische vormgever:

Zorg ervoor dat de Call to actions altijd duidelijk zichtbaar zijn door middel van kleurgebruik. Gebruik hierbij de complementaire kleuren, deze staan tegenover elkaar. (voorbeeld: rood en groen, geel en paars, blauw en oranje.) Door dit toe te passen vallen belangrijke elementen binnen de website extra op.

3. Breng je producten in kaart

Het doel van een webshop is de verkoop van producten. Het is dan ook van fundamenteel belang om die producten goed in kaart te brengen. Om te beginnen moet je voorraad accuraat zijn, anders kunnen er later fouten in het aankoopproces ontstaan bij bijvoorbeeld een tekort aan producten.

Productidentificatie middels EAN of SKU codes is nodig voor het aflezen van de productcode. Een EAN code is gekoppeld aan één product waardoor dit als uniek wordt beschouwd. Daarnaast is een SKU code essentieel voor de verkoop via andere kanalen zoals Bol.com of Amazon.

De visualisatie van je producten is minstens zo belangrijk. Dit is immers de presentatie van het product dat je verkoopt. Klanten kunnen dit product niet in het echt zien of aanraken waardoor aantrekkelijke en duidelijke foto’s een echte must is. Het is vanzelfsprekend dat de foto’s scherp moeten zijn. Ook zijn meerdere foto’s per product handig zodat de klant een beter idee heeft bij het product.

Afbeeldingen mogen echter niet te groot zijn, 100kb is hierbij de bovengrens. Zo blijft de website snel laden en zullen klanten minder snel afhaken. Ook heeft dit een positief effect op de ranking van je webshop in zoekmachines.

Tot slot zijn de productspecificaties en -informatie datgene wat geïnteresseerde klanten over de streep kan trekken. Denk hierbij aan de prijs, eventuele maten en een omschrijving. Ook hierbij is gebruik van de juiste woorden belangrijk voor de ranking in zoekmachines zoals Google en Bing.

4. Beginnen met Shopify

Je hebt de nodige voorbereiding getroffen en je bent klaar om met Shopify aan de slag te gaan. Er zijn nu twee mogelijke wegen om in te slaan: je neemt het heft in eigen handen en gaat zelf je webshop inrichten óf je roept de hulp in van experts. Beide opties hebben hun voor- en nadelen.

Een digital agency of marketingbureau heeft vaak al ervaring met het maken van dit soort webshops waardoor de ontwikkeling ervan sneller gaat. Het team heeft vaak ook designers onder zich waardoor de webshop er als één samenhangend geheel uit komt te zien.

Als je zelf met Shopify aan de gang wilt kun je elk detail zelf inrichten. Bovendien leer je je webwinkel letterlijk van binnen en van buiten kennen. Als je er genoeg tijd in steekt kan je de site dan ook zelf blijven onderhouden en bijwerken. Houd er wel rekening mee dat als je jouw eigen webshop gaat inrichten, de maandelijkse kosten ook direct gaan lopen. Bij veel marketingbureau’s is dit pas het geval na livegang van de webwinkel.

Door de ontwikkeling van je webshop uit handen te geven waarborg je kwaliteit van de webshop en efficiëntie van het ontwikkelproces. Daarbij komt ook nog dat jij gewoon gefocust kan blijven op je bedrijf terwijl anderen zich kunnen storten op de webshop.

Benieuwd wat wij als Nedfinity voor je kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op met onze Shopify expert Teun. Hij voorziet je graag van advies en maakt een vrijblijvende offerte. Je kunt hem rechtstreeks benaderen via [email protected] of 038 - 799 7038

5. Thema en indeling

Shopify beschikt over een tal van verschillende thema’s. De thema’s hebben ieder hun eigen doel en aan jou de taak om te kijken welk thema aansluit bij het doel van jouw organisatie. Gaat dit om pure verkoop of is juist de informatie bij elk product van groot belang? Verder selecteer je natuurlijk ook op het design, of dit je aanspreekt en of het bij de stijl van je organisatie past.

Tip van onze Shopify expert:

Ieder thema heeft een eigen laadsnelheid. Dat wil zeggen hoe lang het duurt voordat je webshop zichtbaar is voor de gebruiker. Het is handig om te starten met een thema dat een zo laag mogelijke laadsnelheid heeft. Want hoe sneller jouw website laadt, hoe hoger het in zoekmachines wordt gerankt. Bovendien is na het vullen van jouw webshop met afbeeldingen en andere zware elementen, de laadtijd alweer wat langzamer.

Een Shopify website is ingedeeld in blokken, die blokken hebben op hun beurt weer een bepaalde indeling en bepaalde functionaliteiten. Bij het kiezen van een thema moet je dus ook kijken naar welke functionaliteiten er beschikbaar zijn en of dit aansluit bij jouw doel. Vervolgens kan er een wireframe worden opgezet. Zo wordt het duidelijk welke blokken waar uiteindelijk komen te staan.

Gebruiksvriendelijkheid is hierbij erg belangrijk. Pagina’s moeten niet te lang zijn en de meest belangrijke informatie hoort bovenaan. Voor de homepage is van belang dat er niet te veel tekst op staat. Deze pagina wordt vooral gebruikt om snel te kunnen navigeren binnen de webshop. Geef dus hier al de mogelijkheid om naar bepaalde productcategorieën te navigeren.

6. Shopify configureren

Hiermee doelen we op het bestelproces van de klant en alles wat daarbij komt kijken. Zorg bijvoorbeeld voor de juiste instellingen wat betreft BTW en verzendkosten. Daarnaast dien je een webshop kassa in te stellen en deze te koppelen met een betaalprovider. Zo kan je ervoor kiezen om transacties via Ideal of PayPal te laten lopen. Houd er ook rekening mee dat klanten vandaag de dag veel waarde hechten aan de mogelijkheid om achteraf te kunnen betalen via bijvoorbeeld Klarna.

Na aankoop ontvangen klanten een notificatie e-mail. Hierin staat bijvoorbeeld wat je hebt betaald en welk product je hebt gekocht. Ook kan hier een track en trace code in staan als het met een bezorgdienst wordt afgeleverd. Deze mail kan ook aangepast worden zodat het bij jouw bedrijf past.

Het op de juiste manier configureren van Shopify is essentieel voor vlekkeloos gebruik van het systeem. Alle instellingen en keuzes die je moet maken, kunnen imponerend overkomen. Lees je daarom van tevoren goed in, of schakel de hulp in van een professional.

7. Producten toevoegen

De wireframe van je webwinkel staat. Nu kun je je site gaan vullen. Bedenk welke categorieën jij nodig hebt voor je producten en voeg ze toe aan je webshop. Alle informatie uit stap 3 kan je nu ook verwerken. Per product moet je minstens een titel, beschrijving, afbeelding en prijs toevoegen. Daarnaast kan je SKU codes invoeren, de voorraad, productspecificaties en eventueel de verschillende maten toevoegen. Vervolgens plaats je het product in een bepaalde collectie waardoor de klant eenvoudig producten kan zoeken en vinden.

Tip van onze SEO specialist:

Op dit punt kan je je webshop gaan optimaliseren voor Google. De naamgeving van producten is hierbij erg belangrijk. Bedenk hoe een bezoeker op jouw webshop naar producten gaat zoeken en welke zoekwoorden diegene zal gebruiken. Zorg dus dat je productnaam én -omschrijving zo relevant en concreet mogelijk zijn.

Zorg daarnaast ook voor duidelijke en aantrekkelijke metagegevens en alt-tekst bij de afbeeldingen. Verder mogen de bestanden niet te groot zijn. Met kleine, maar wel duidelijke afbeeldingen, verhoog je de snelheid van je webshop wat positief is voor je ranking in Google.

8. Pagina’s toevoegen

Er zijn een aantal pagina’s die erg belangrijk zijn voor je webshop. Je denkt er misschien niet meteen aan maar algemene voorwaarden en een privacyverklaring zijn een vereiste voor op elke website. Ook pagina’s met informatie over retourvoorwaarden, levertijd en verzendkosten zijn van belang. Hiermee voorkom je onnodig veel vragen over deze onderwerpen. Je kan zelfs een pagina maken met frequently asked questions zodat je klanten snel van antwoorden kan voorzien.

Mochten ze nog andere vragen hebben, dan kun je verwijzen naar je contactpagina. Hier kan je informatie op kwijt zoals een adres en contactgegevens, je kan vaak zelf een formulier toevoegen die gebruikers makkelijk kunnen invullen. 

Een pagina ‘over het bedrijf’ is uiteraard ook belangrijk, zodat gebruikers een goed beeld hebben bij jouw organisatie. Zo wordt het ook een stukje persoonlijker.

Verder zijn er voor veel webwinkels ook keurmerken die de betrouwbaarheid garanderen. Denk hierbij aan de Feedback Company en Trust Pilot. Deze keurmerken kan je op jouw webshop weergeven waardoor je het vertrouwen van klanten wekt.

9. Online Marketing

Je webshop is af! Er is alleen een probleem: je website heeft nog geen bezoekers. Zomaar gevonden worden via Google is erg lastig. Het duurt even voordat je pagina’s door Google worden geïndexeerd. Daarnaast is de kans dat je klanten werft puur door middel van organische zoekresultaten erg klein. Wat je wél kan doen om klanten naar jouw webwinkel te trekken begint eigenlijk al zodra je aan de slag gaat met je webshop. Via social media kun jij je klanten namelijk warm maken voor wat komen gaat; de lancering van jouw webwinkel!

Ook via andere kanalen van online marketing kan je bezoekers werven. Denk aan advertenties in Google, zogenaamd Search Engine Advertising, waardoor je bovenaan de zoekresultaten zal komen. Ook advertenties op social media zijn nuttig omdat je deze specifiek kan richten op jouw doelgroep.

Laat je klanten weten wat er komen gaat en houd ze op de hoogte zodat ze betrokken blijven bij jouw bedrijf.

Zoek je hulp bij de online marketing? Onze online marketing expert Wouter, helpt je graag verder.

10. Het onderhouden van jouw webwinkel

Je webwinkel is gelanceerd en je kan aan de slag met het verwerken van je eerste orders, gefeliciteerd! Nu is het de kunst om jouw webshop goed te blijven onderhouden. Dit houdt in het bijwerken van producten wanneer nodig maar ook het up to date houden van andere informatie zoals de voorwaarden. Ook kan er geoptimaliseerd blijven worden op het gebied van bijvoorbeeld snelheid van de website maar ook SEO aspecten.

Verder blijft online marketing een belangrijk aspect gedurende het bestaan van jouw webshop. Je moet frequent acties uitvoeren ter promotie van je producten. Dit kunnen uitgebreide campagnes zijn maar het kan ook simpelweg blijven bij het updaten van je social media kanalen.

Nedfinity heeft veel ervaring met de ontwikkeling van webshops in Shopify. En ook aan het aspect van online marketing hechten wij veel waarde. Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag!

Ben je toe aan de volgende stap met jouw webshop?

Ook een succesvolle Shopify webshop?

Plan nu een afspraak met onze Shopify expert en we helpen je zo goed mogelijk op weg.

Teun van Olst
Delen
Naar boven scrollen