21 jaar en eindelijk volwassen

Op 14 februari 2000 zat Renzo Koning samen met zijn toenmalige compagnon aan tafel bij de KvK voor de officiële start van hun full-service internetbedrijf: Nedfinity. Nu, 21 jaar later, vertelt hij hoe ze op dit idee zijn gekomen, hoe het bedrijf tot stand is gekomen en wat er in die vele jaren allemaal veranderd is.

21 jaar en eindelijk volwassen

Wat motiveerde jou om je eigen bedrijf op te zetten?

Op de lagere- en middelbare school was ik eigenlijk alleen maar bezig met hockeyen. Ik was erg fanatiek en had dan ook nog geen oog voor andere dingen. Totdat ik op mijn zestiende verjaardag van mijn ouders een computer kreeg. Ik was er niet meer achter weg te slaan. Omdat ik de beveiliging van computers en netwerken reuze interessant vond wilde ik ook meer weten over de beveiliging van websites.

Zo leerde ik steeds meer over computers en programmeren en raakte ik ook in contact met Tom. Hij zou later mijn compagnon worden. Destijds was ik, net als Tom, bezig met een studie aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. Ik deed de studie Personeel & Organisatie en Tom deed de opleiding HBO Informatica. Hij was ook al hobbymatig bezig met het ontwerpen en bouwen van websites.

In onze vrije tijd was programmeren een standaard bezigheid. Ook andere mensen begon dit op te vallen waardoor we af en toe vragen kregen om websites te bouwen. De vraag bleef toenemen en wij zagen onze kans schoon. Het opzetten van een internetbedrijf werd een steeds aantrekkelijker idee. En wat hield ons nog tegen? Behalve dat we allebei nog studeerden, maar dat leek ons toen nog geen obstakel.

Zo gezegd, zo gedaan. Op 14 februari 2000 werden bij de KvK de contracten ondertekend en zo ontstond Nedfinity.

Wat was de gedachte achter Nedfinity?

Internet was natuurlijk al een tijd aanwezig en ook reclamebureaus en internetbedrijven waren niks nieuws. Voor design en mooie visuals kon je bij de reclamebureaus terecht. Al liet de functionaliteit van opgeleverde producten dan soms wat te wensen over. Bij de internetbedrijven was het tegenovergestelde waar. De technische uitvoering was excellent maar het zag er gewoon niet uit.

Een combinatie van mooi design en goede technische functionaliteiten was het uitgangspunt voor Nedfinity. Daarmee kon een totaaloplossing worden aangeboden aan de klant waarbij alle aspecten van de website werden gewaarborgd.

Waarom ‘Nedfinity’?

Tom had het initiële idee voor ‘Netfinity’. Helaas was deze naam al gereserveerd voor een reeks serversystemen van IBM. Ik kwam met het idee om simpelweg de ‘t’ te vervangen door een ‘d’ waardoor de naam ‘Nedfinity’ ontstaat. Met het onderliggende idee van een samenstelling van de woorden ‘Nederland’ en ‘Infinity’. Zo werd er verwezen naar oneindige (infinite) mogelijkheden van het internet in Nederland.

Hoe verliepen de eerste jaren?

Na het opzetten van het bedrijf stroomde de eerste klanten al vrij snel binnen. Via familie werden bedrijven doorverwezen naar ons en hebben we onze eerste officiële projecten mogen uitvoeren. Tijdens mijn stage bij DSM werkte ik mee aan het intranet en werden we gevraagd om dit verder te ontwikkelen. Ook werden we gevraagd SAP webshops te bouwen.

Na onze studies hadden we alle tijd om te focussen op het bedrijf en groeide het al snel van 4 werknemers naar een 10-koppig full service internetbedrijf. Een aantal jaren daarna sloegen Tom en ik onze eigen weg in vanwege verschillende toekomstvisies. Met een duidelijk doel voor ogen ging ik verder, gericht op de groei en ontwikkeling van Nedfinity.

Wat waren up’s en down’s in de beginfase?

Toen ik echt ging focussen op het bedrijf leerde ik mezelf erg goed kennen. Ik had altijd voor bedrijven gewerkt en voelde nu veel druk en verantwoordelijkheid als directeur zijnde. Zo kwam ik erachter dat ik perfectionistisch ben en altijd maar alles zo goed mogelijk wil doen. Dat is erg lastig als je afhankelijk bent van andere mensen en partijen.

Ik kwam mezelf tegen en ervaarde een aantal harde lessen. Maar van fouten maken leer je en je kan, zeker in het begin, niet altijd alles perfect doen.

Hoogtepunten zijn er genoeg. Werken met een fantastisch team en leuke mensen, daar krijg ik energie van. Samen mooie projecten realiseren en klanten die dankbaar zijn voor je service en je product. Maar bovenal het opbouwen van een bedrijf vanaf de grond, samen met mensen die daar een passie voor hebben. En dat bedrijf dan zien uitgroeien tot wat het nu is, dat is toch geweldig!

Wat zijn de grootste verschillen tussen 21 jaar geleden en nu?

De branche blijft zich ontwikkelen. Dat doet het elk jaar. Op technisch vlak veranderen er continue dingen. Dat maakt het dat het interessant blijft en je steeds nieuwe dingen kan leren. Dat is de grootste reden waarom ik dit nog steeds doe, het wordt nooit saai.

Binnen Nedfinity is de grootste verandering het toevoegen van het ‘Online Marketing’ aspect aan het bedrijf. Met het oog op de ontwikkelingen van internet, zoekmachines en online vindbaarheid werd besloten om klanten een extra stukje service te gaan bieden. Wij verbeterde onze eigen website al voor de vindbaarheid in het gloednieuwe Google Search. Iets wat later als SEO bestempeld zou gaan worden.

Zo konden we unieke en bovenal opvallende websites creëren waar de klant écht wat aan had. Aspecten van de Online Marketing zoals SEO en content creatie werden één voor één toegevoegd aan onze diensten. Hierdoor is uiteindelijk een volwaardig Marketingbureau ontstaan, en dat zijn we nog steeds!

Hoe ben jij als persoon gegroeid?

Toen ik begon met werken bij Nedfinity was ik nog niet volwassen. De meeste medewerkers waren dat ook niet trouwens. We zijn met zijn allen gegroeid en hebben veel van elkaar geleerd. Zo heb ik geleerd om stress niet je werk te laten beïnvloeden en het hoofd koel te houden.

Ik heb moeten leren om dingen los te laten. Je moet mensen de kans geven iets op hun eigen manier te doen. Of dat volgens jou nou de goede manier is of niet. Geef ze de kans om fouten te maken, te ontwikkelen en te groeien. Daar leer je het meeste van.

En tot slot, waar zie je Nedfinity over 10 jaar?

Dat is een lastige. Door corona zijn het onzekere tijden en is voorspellingen doen natuurlijk erg lastig. Aan het begin van de crisis zijn veel projecten on-hold gezet en dit veroorzaakte vanzelfsprekend wel een dip. We hebben met het team snel geschakeld en dat resulteerde erin dat iedereen beter wist wat er gedaan moest worden.

Uiteindelijk werden er zelfs met minder mensen betere resultaten geboekt. Door betere kennis van ondersteunende systemen op het gebied van projectmanagement konden deze efficiënt worden ingezet. Daardoor zijn er nu meetbare resultaten waar we ook na de coronacrisis op voort kunnen borduren.

Over 10 jaar wil ik nog steeds veel plezier hebben in het werk dat ik doe. Ik wil mensen om me heen hebben die hun best doen om het beste eruit te halen. Iedereen moet zich natuurlijk ook goed voelen en kunnen zeggen wat ze willen zeggen. Zo leren we van elkaar en kunnen we als team goed blijven functioneren.

Mijn ultieme doel is Nedfinity te laten groeien en bloeien. Een toonaangevend bedrijf worden in de sector. Een multidisciplinaire organisatie waarbij groepen grafische en technische werknemers aan de slag kunnen met verschillende projecten. Zo kunnen we makkelijker verschillende projecten naast elkaar draaien. Daarnaast zou het mooi zijn als we nog frequenter aan de slag kunnen voor grotere bedrijven en meerdere grote projecten tegelijkertijd uit te kunnen voeren.

Daarbij blijft onze kern van belang. En dat is wie wij zijn als individu en hoe we met elkaar en als team kunnen blijven streven naar perfectie. Op naar de volgende 10 jaar! 

Delen
Naar boven scrollen